Γενικά

Κάποια μέρα του έτους 2005 θυμήθηκα ότι είχα στην ντουλάπα μου ένα παλιό home computer θρύλο της δεκαετίας του 80, τον commodore 64 ! Νομίζω ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αυτός ο υπολογιστής αγαπήθηκε τόσο από χιλιάδες χρήστες και δεν ξεχάστηκε ποτέ. Οι κυριότεροι λόγοι νομίζω ότι είναι οι παρακάτω :
1. Την εποχή εκείνη (αρχές της δεκαετίας του 80) οι υπολογιστές μοιάζαν περισσότερο με τις σημερινές κονσόλες με την έννοια ότι το hardware και το λειτουργικό σύστημα ήταν το ίδιο για όλους του τυχερούς ιδιοκτήτες αυτών των μηχανημάτων, κάτι που δεν συμβαίνει με του σημερινούς υπολογιστές.
2. Μπορούσε ένας ενθουσιώδης χρήστης να έχει μια συνολική εικόνα του μηχανήματος (software και hardware), κάτι που δεν είναι δυνατόν σήμερα λόγο της πολυπλοκότητας των σύγχρονων Η/Υ.
3. Το gameplay των περισσότερων παιχνιδιών που είχαν βγει για τον c64 ήταν εξαιρετικό. Παρόλο τα άθλια γραφικά και ήχο που είχαν συγκρινόμενα με τις δυνατότητες των σύγχρονων Η/Υ, πολλά από τα παιχνίδια αυτά ήταν πολύ διασκεδαστικά.
4. Με μνήμη μόνο 64Kb, με την εκκίνηση του υπολογιστή, ο χρήστης είχε στην διάθεσή του ένα βασικό λειτουργικό σύστημα και ένα ερμηνευτή την γλώσσας basic ! Απίστευτο ? Όντως.
5. Οι χρήστες του c64, μπορούσαν να αγοράσουν στην Ελλάδα συνήθως μόνο τον υπολογιστή και το κασσετόφωνο. Όλα τα άλλα περιφερειακά ήταν απλά πολύ ακριβά !! Έτσι όταν πέρασε ο καιρός και οι τιμές σε αυτά έπεσαν, αρκετοί θέλησαν να βγάλουν το παλιό άχτι τους και να αποκτήσουν κάτι παραπάνω για τον c64 τους !


Ο commodore 64 άνοιξε. Και τώρα ?

Αν όταν ανοίξετε τον υπολογιστή διαπιστώστε ότι κάποια πλήκτρα δεν λειτουργούν μην απογοητευτείτε. Με ένα καλό καθάρισμα με πεπιεσμένο αέρα αυτό διορθώνεται, τουλάχιστον αυτό συνέβει στην δικιά μου περίπτωση. Μετά από χρόνια στην ντουλάπα όλο και κάτι δεν θα δουλεύει. Αν ξεπεράσετε αυτά τα προβληματάκια και έχετε μπροστά σας ένα λειτουργικό commodore 64, το πρώτο που θα σκεφτείτε είναι πως θα φορτώσετε ένα πρόγραμμα σε αυτό. Μετά από τόσα χρόνια, ακόμα και εάν έχετε δισκέτες ή κασέτες με προγράμαμτα, είναι αμφίβολο ότι θα φορτώνουν στο μηχάνημα. Μην απογοητεύεστε και πάλι !! Υπάρχουν πολλά projects που απαντούν στο θέμα αυτό, πολλά από τα οποία είναι εν εξελίξει. Υπάρχουν κάτρτες που διασυνδέονται στην σειριακή θύρα του c64 και εξομοιώνουν την λειτουργία του commodore disc drive και αποθηκεύουν τα προγράμματα σε κάρτες SD,CF και σε usb stick. Μερικές από αυτές τις λύσεις είναι το SD2IEC, 1541-III, IEC-ATA, MMC2IEC και 1541 Ultimate II, με την τελευταία να έχει τις περισσότερες δυνατότητες αλλά και το μεγαλύτερο κόστος.
Αν δεν θέλετε να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα καλώδιο XE1541. Στον παραπάνω σύνδεσμο υπάρχουν πληροφορίες για το πως μπορεί να φτιαχτεί. Είναι πολύ απλό και δεν κοστίζει παρά λίγα ευρώ. Στην φάση αυτή χρειάζεστε ένα παλιό PC (κάπου ξεχασμένο σε κάποια ντουλάπα και αυτό) με λειτουργικό σύστημα DOS (προσοχή εννοώ το πραγματικό DOS έκδοση έως 6.22). Κατεβάστε το λογισμικό VC 1541 Emulator και έχεται έναν εξομοιωτή του commodore disc drive 1541 ! Τώρα μπορείτε να φορτώσετε τα προγράμματα σας στον c64 χρησιμοποιώντας το καλώδιο, το λογισμικό και το pc σας !
Ακόμα καλύτερος emulator του disc drive είναι ο 1541 Emu Για να τον αξιοποιείσετε όμως απαιτείται η κατασκευή ενός κυκλώματος με εξαρτήματα που μπορεί να βρει για λίγα ευρώ κάποιος σε καταστήματα ηλεκτρονικών.
Το δικό μου κύκλωμα προσαρμογής 1541EMU type 0, φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Τα εξαρτήματα τα κόλλησα σε μια διάτρητη πλακέτα και οι συνδέσεις έγιναν με μικρά καλώδια, βάση των σχεδίων που υπάρχουν στον παραπάνω σύνδεσμο. Απλό ?
το motherboard keys της πρώτης έκδοσσης